Siyaset

Çok Bilinmeyenli Koalisyon Bilmecesi

BU YAZIYA PUAN VER

secime-13-gun-partilerin-oy-oranlari-914860-664x354
Aylardır sonucu merakla beklenen seçim oldu ve tüm kamuoyunun beklediği sonuç gerçekleşti. 13 yıldır tek başına iktidar olan AKP, mecliste salt çoğunluğu sağlayamayarak iktidardan düştü. Milli irade 13 yıldan sonra tekrar koalisyonu seçti. Peki şimdi ne olacak? Ortaya çıkan seçim tablosundan nasıl bir koalisyon hükümeti oluşturulacak ? Ya da koalisyon kurulamayıp erken seçime mi gidilecek ? Ne olacağını şimdiden kestirmek çok güç ama kesin olan bir şey varsa milletçe çok tartışmalı, karmaşık bir süreç yaşayacağız.  Şimdi gelin bu karmaşık, çok bilinmeyenli denklemdeki çözüm olasılıklarını tartışalım.
Seçimlerden AKP 1. parti olarak çıktığı için teammüller gereği Cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilecektir. AKP, 13 yıl uyguladığı kutuplaştırıcı siyasetin bedelini ödeyecek. Eğer bir sürpriz olmazsa meclisteki hiç bir partinin AKP koalisyon hükümeti kuracağını düşünmüyorum. Her ne kadar iş adamları, ülkedeki istikrarın sürmesi için geniş tabanlı AKP-CHP hükümetini istese de  bu fantazi bile olamayacak kadar imkansız bir hayal.. Tabi siyasette 1 saat sonra bile ne olacağı belli olmaz ama 13 yıldır toplumdaki kutuplaşmanın iki ucunu temsil eden ana partilerin yan yana gelmesi çoooooook uzak bir ihtimal….
AKP – MHP koalisyonu, AKP – CHP koalisyonu kadar fantazi bir hayal olmasa da imkansıza yakın bir olasılık.. Her ne kadar iki parti de sağ görüşlü partiler  ve MHP zaman zaman AKP ye bazı konularda destek vermiş olsa da koalisyon hükümeti kuracaklarını sanmıyorum. Bunun en önemli nedeni iktidarın yıllarca yürüttüğü çözüm sürecidir. Habur’da yaşanan utanç verici durum, Tayyip Erdoğan’ın ”milliyetçiliği ayaklar altına aldım” açıklaması, İmralı ile gizli-açık yapılan görüşmeler, Yeni anayasadan Türklüğün çıkarılmasına karar verilmesi gibi olaylar AKP- MHP koalisyonunu imkansız hale getiriyor. MHP yaşanan bu kadar olaydan sonra AKP ile koalisyon yaparsa en başta kendi ideolojisine ihanet etmiş olur. Önümüzdeki seçimde de baraj altında kalır. Bu yüzden MHP nin böyle bir koalisyona evet demeyeceğini düşünüyorum.
AKP- HDP koalisyonuna gelirsek, AKP için en uygun seçenek olmasına rağmen bu olasılığın da gerçekleşmesi çok düşük.. Yıllardır çözüm süreci adı altında AKP ile flört eden HDP biraz geç olsa da aldatıldığının farkına vardı. Aradan geçen 7-8 yıla rağmen AKP nin kendilerine vaad ettiği hiç bir şeyi gerçekleştirmemiş olması bu koalisyonun önündeki en büyük engel.. İkinci neden ise geçen yıl yaşanan Kobani olaylarında hükümetin Kürt düşmanlığı yapması. Ortadoğu’nun hakimi olma hayaliyle Kürtleri harcayan hükümet, yaptığı hatanın bedelini HDP den destek bulamayarak ödeyecek. Bu nedenlerin üstüne seçim döneminde Demirtaş’ın ”koalisyon yapmayacağım” vaadini ilave edersek AKP- HDP koalisyonu da diğer iki ihtimal gibi çok düşük..
Kısacası AKP ye dokunan yanar.. Kim AKP ile koalisyon yaparsa siyasi hayatı biter… AKP hiç bir şekilde koalisyon kuramazsa ne olacak ? Teammüller gereği Cumhurbaşkanı’nın seçimde en yüksek oy alan ikinci partiye hükümeti kurma görevini vermesi gerekiyor fakat pratikte bunun kolay olacağını sanmıyorum. Bugüne kadar her konuda teammülleri yok sayan Cumhurbaşkanı, CHP ye hükümet kurma görevini vermemek için elinden geleni yapacak. AKP ‘ye tekrar görev vermesi ya da CHP yi oyalaması büyük bir ihtimal fakat böyle bir şey yaparsa millet faturayı AKP ye çok daha ağır keser. Çünkü diğer partilere şans tanınmadan erken seçime gidilirse halk çözümsüzlüğü AKP den bilir. Eğer çok daha büyük bir hezimet yaşamak istemiyorsa CHP’ye şans tanımak zorunda.. Halk, muhalefetin başarılı olup olamayacağını görmeli. Bu durum da kendisi için büyük kumar. Eğer muhalefet başarılı olursa kendi sonu olur. Muhalefet başarısız olursa ”Bakın başkanlık olsaydı bunlar yaşanmayacaktı” propagandası yapma  fırsatı doğar ve ilk erken seçimde AKP ezici çoğunlukla tek başına iktidar olur.
CHP’ye şans tanıyıp hükümeti kurma yetkisi verirse ne olur ? Geçen yıl Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde MHP ile ortak aday gösterdikleri için koalisyonda da ilk tercih MHP olacak. İki partinin vekil sayılarının toplamı salt çoğunluğa yetmiyor. Mutlaka koalisyonda HDP nin de olması şart.. Bu da MHP-CHP koalisyonunu imkansız hale getiriyor. Çünkü MHP hiç bir şekilde HDP nin olduğu bir koalisyonda yer almaz. İster içerden, ister dışardan olsun HDP nin adının geçtiği bir koalisyonu MHP kabul etmez fakat HDP nin dışardan destek olacağı bir CHP-MHP koalisyonunu ”Erdoğan’ı yargılamak için kurulan bir ittifak” gibi göstermeye çalışırsa bir ihtimal olabilir. Böyle bir algı yaratılırsa MHP seçmeninin HDP yi dışardan destek vereceği için çok fazla düşüneceğini sanmıyorum. Çünkü destek veren parti konumunda HDP olacak ama düşük bir ihtimal..
CHP-HDP koalisyonunu konuşmaya bile gerek yok. MHP nin iki sol görüşlü, biri Kürt milliyetçisi olan bir partinin olacağı bir koalisyona destek vermesi AKP-CHP koalisyonu ihtimalinden bile düşük.  CHP-HDP koalisyonu tüm koalisyon ihtimalleri içinde en düşük olanı.. Bunu da geçelim.
Hiç bir şekilde koalisyon olmazsa ne olacak ? Böyle bir durumda en mantıklı çözüm azınlık hükümetidir. Yani meclisteki bir partiye hükümet kurma görevinin verilip diğer partilerin dışardan destek olacağı geçici bir hükümet… Bu seçenek düşünüldüğünde de AKP  ye azınlık hükümeti kurdurulmayacağı çok açık.. Hiç bir şekilde AKP ile koalisyona yanaşmayan muhalefet partileri kalkıpta AKP ye gel azınlık hükümetini kur demezler.  Akla mantığa aykırı bir durum olur. AKP azınlık hükümeti olmayacaksa ne olacak ?
En mantıklı çözüm CHP azınlık hükümeti. Çünkü ne MHP NİN ne de HDP nin CHP ye bir düşmanlığı yok. İki parti de farklı nedenlerden dolayı CHP ile yan yana gelmeyi kabul edebilecek partiler. Düşmanlık MHP ve HDP arasında. Bu yüzden iki parti de yan yana gelmiş gibi gözükmemek için ortalarına CHP yi alacaktır almalıdırlar da. Bulunduğumuz şu şartlarda ortak bir paydada buluşmak şart. Bu yüzden 3 muhalif partinin de zarar görmeyeceği tek formül CHP azınlık hükümetidir. 13 yıllık tek parti iktidarından sonra muhalefet eline geçen tarihi fırsatı ideolojik saplantılardan dolayı değerlendiremezse hem tarihi bir fırsatı kaçıracaklar hem de yapılacak bir erken seçimde AKP nin tekrar tek başına iktidarına neden olacakları için hem sandığa hem de tarihe gömüleceklerdir
TIBBIYELİ HİKMET

Bir Cevap Yazın

Pin It on Pinterest