Siyaset

İzmir Marşı Siyasi Marş Değil Türk Milletinin Marşıdır

BU YAZIYA PUAN VER


Futbol programlarının en popüler ismi olan Rıdvan Dilmen, son zamanlarda futbol dışı açıklamalarıyla gündeme gelmeye başladı. Referandum sürecinde evet kampanyası yaparak siyasete göz kırptıktan sonra şimdi de İzmir Marşı hakkındaki sözleriyle bir kez daha toplumun tepkisini çekti.
Arda Turan’ın Bilal Meşe’ye saldırısının konuşulduğu bir programda konuşan Rıdvan Dilmen, bir anda İzmir Marşı’nın artık stadyumlarda söylenmemesini isteyerek tüm izleyenleri şaşırttı. Rıdvan’a göre tribünlerde İzmir marşı söylemek spora siyaset bulaştırmakmış. Artık buna bir son verilmeliymiş. Bu sözlerinden sonra kendisinin de İzmir marşını çok sevdiğini, gönülden söyleyeceğini de ilave etti.
Rıdvan’ın bu sözlerini dinlerken şahsen hiç şaşırmadım. Referandumdaki evet kampanyasından sonra böyle bir açıklamayı ne zaman yapacak diye bekliyordum. Çünkü referandum sonrası Atatürk’e, Cumhuriyet’e, milli değerlere dil uzatmak moda oldu.
İktidara yakın olan isimler bir anda Atatürk’ü, Cumhuriyet’i, milli değerleri küçük düşürmek için birbiriyle yarışmaya başladı. Bu alçaklığın nedeni rejimin değiştiği algısıdır. Artık Cumhuriyet rejiminin yıkıldığını düşünenler, yeni rejimde kendilerine yer kapmak için Atatürk’e milli değerlerimize dil uzatıyor.
Rıdvan Dilmen’in İzmir marşı hakkındaki sözlerini de bu kapsamda değerlendirmek gerekiyor. İzmir marşı yıllardır stadyumlarda okunurken ses çıkarmayan Rıdvan neden referandum sonrasında böyle bir açıklama yapma gereği duydu? Nedeni basit. Tüm iktidar yandaşları gibi yeni bir dönemin başladığını düşünüyor.
Rıdvan’ın İzmir marşı hakkındaki sözleri, milli değerlerimizi küçük düşüren açıklamaların son halkasıdır. İzmir marşının siyasi bir marş olduğunu söylemek değerini küçük düşürmeye çalışmaktır. Aklınca İzmir marşının toplumun sadece bir kesiminin, iktidara karşı söylediği bir marş olduğunu söylemeye çalışıyor.
İzmir marşına karşılık olarak Rize stadında Recep Tayyip Erdoğan sloganını örnek vermesi de bunun ispatıdır. İzmir marşıyla Recep Tayyip Erdoğan sloganı nasıl aynı kefeye konulabilir? Tek bir şartı var. O da İzmir marşını bir CHP’li marşı olarak görürseniz böyle bir kıyaslama yapabilirsiniz. CHP’lilerin İzmir marşına karşılık AKP lilerin Recep Tayyip Erdoğan sloganı…
Bu çok çirkin bir bakış açısıdır. Evet, son yıllarda İzmir marşı AKP ye muhalif vatandaşların söylediği bir marş olmuş olabilir. Ancak bu İzmir marşının milli marş olduğu gerçeğini değiştirmez. Milli marş demek milletin marşı demektir. İzmir marşı CHP’ye oy verenlerin de marşıdır. AKP’ye oy verenlerin de marşıdır. MHP’ye oy verenlerin de marşıdır. Bir siyasi partiye oy veren ya da vermeyen, gönlünde Atatürk sevgisi taşıyan bir marşıdır
İzmir marşını, AKP’yi protesto marşı olarak görmek hastalıklı, sakat bir bakış açısıdır. Recep Tayyip Erdoğan sloganı ile İzmir marşı aynı değildir. İzmir marşı bestelendiğinde Tayyip Erdoğan dünyaya bile gelmemişti. Neyle neyi kıyaslıyorsun?
Spora siyaset bulaşmasından bu kadar rahatsız oluyorsan önce aynaya bakıp özeleştiri yapman gerekir. Referandumda evet kampanyası yaparak siyasete bulaşan sen değil miydin Rıdvan Dilmen? Şimdi diyeceksin ki spor adamıyım diye siyasi görüşümü açıklamaya hakkım yok mu?
Elbette her Türk vatandaşı gibi senin de siyasi görüşünü açıklamaya hakkın var. Ancak evet lehine siyasi bir kampanya düzenlemene ne gerek vardı? Böyle bir kampanya yaptığın anda bu siyasi bir açıklama yapmanın ötesinde siyasete dâhil olmaktır.
Siyasete dâhil olamaz mıyım da diyebilirsin. Hakkındır. Evet, Hakan Şükür, Saffet Sancaklı nasıl siyasete girdiyse sen de siyaset yapabilirsin. Ancak o zaman tribünlere siyaset yapmayın deme hakkın da olamaz.
Senin siyasi görüşlerini açıklamaya ne kadar hakkın varsa tribünlerdeki onbinlerce kişinin de kendini ifade etmeye hakkı vardır. Kaldı ki İzmir marşını söylemek siyaset yapmak değildir. İzmir marşı ne kadar değerliyse İstiklal marşı da o kadar değerlidir. İkisi de Türk milletinin zaferinden, şehitlerimizden bahseder.
O halde yarın tribünlerde İstiklal marşı söylense ona da mı siyaset diyeceksin? İzmir marşında İstiklal marşından farklı olarak sadece Mustafa Kemal geçiyor diye mi siyasi marş oluyor? Söyle Rıdvan İzmir marşının neyinden rahatsızsın?
İzmir’in dağlarında açan çiçeklerden mi rahatsız oldun?
Mustafa Kemal’den mi rahatsız oldun?
Bozulmuş düşmanların yel gibi kaçmasından mı rahatsız oldun?
Belki bilmiyorsundur. İzmir marşında “Şehit olanların adını deftere yazdım” diye bir mısra vardır. Yani senin siyasi olarak gördüğün marşta şehit kelimesi geçiyor. Senin siyasi dediğin marşta bu ülkenin kurucusunun ismi geçiyor. Soruyorum şehitlerimiz mi siyasi? Mustafa Kemal mi?
İzmir marşını söylemeyi siyaset yapmak olarak görüp sonrasında ben de çok seviyorum gönülden söylerim demen ise ikiyüzlülüktür. İzmir marşını seven birisi nerede olursa olsun söylenmesinden rahatsız olmaz. İzmir marşını gönülden söyleyen birisi nerede duyarsa duysun marşa katılır. Bu yüzden tepkiyi düşürmek için lafı kıvırmaya, şeytanlık yapmaya hiç gerek yok.
Rıdvan Dilmen, bir futbol adamı olduğu için Türkiye’deki tribünlerde nelerin söylendiğini çok iyi bilirsin. İzmir marşını söylemek siyaset ise aşağıda yazacaklarım nedir? Cevabını merak ediyorum.
Tribünlerde son yıllarda “Ya Allah Bismillah Allahu ekber” s0loganı sıkça söylenmeye başlandı. İlk olarak Gezi eylemleri sonrasında Beşiktaş tribünlerinde Çarşı grubuna karşı tepki olarak başlayan tekbir getirme tribünlere siyaset bulaştırmak değil midir? Hem de siyasetin kralıdır. Peki, sen bugüne kadar tribünlerdeki tekbir sloganı hakkında en küçük söz söyledin mi? “Tribünler cami değildir. Tekbirin yeri camidir” diyebildin mi?
Ankaraspor’un adı dünyada eşi benzeri olmayan bir şekilde Osmanlıspor olarak değiştirildi. Her maçında mehter marşı çalınıyor. İzmir marşını söylemek siyaset ise bir spor kulübünün ismini Osmanlıspor diye değiştirmek siyasi bir mesaj değil midir?
Dünyanın neresinde bir hanedan ismi futbol kulübüne verilmiştir? Rusya’da Romanov FC diye kulüp var mı? Avusturya’da Habsburg isminde kulüp var mı? Çok açık siyasi mesaj içeren bu değişiklik hakkında bir eleştirin oldu mu? Hayır.
“Osmanlı hepimizin ceddidir. Bir futbol kulübüne ismini vermek değerini küçültür. Yarın bir grup taraftar Osmanlıspor’a küfrettiğinde ceddimize hakaret etmiş gibi oluruz” diyebildin mi?
Her maçta mehter marşının çalınması hakkında en küçük söz söyleyebildin mi? Mehter marşı Türk milletinin marşı da İzmir marşı hangi milletin? Mehter marşını söylemek cici de İzmir marşı mı tu kaka?
Bu konular hakkında en küçük bir eleştirin yokken İzmir marşını siyasi marş ilan etmen dönemin ruhuna uygun konuşmaktan başka bir şey değildir. Sen ister rahatsız ol, ister rahatsız olma bizler İzmir marşını söylemeye devam edeceğiz. Gönlümüzden koparcasına Yaşa Mustafa Kemal Paşa diyeceğiz. İzmir’in dağlarında çiçekler açtıracağız.
Mesajımızı aldın mı Rıdvan Dilmen?
TIBBIYELİ HİKMET

Bir Cevap Yazın

Pin It on Pinterest