Siyaset

Başkanlık Sistemi Gelirse Cumhurbaşkanı Nasıl Yargılanabilecek?

BU YAZIYA PUAN VER
Başkanlık sistemi hakkında en çok algı operasyonu yapılan konu Cumhurbaşkanının yargılanması konusudur.
 
Diyorlar ki ‘Şu an Cumhurbaşkanı sorumsuz olduğu için yargılanamıyor. Başkanlık gelirse icraatlarından sorumlu olduğu için yargılanacak”
 
Bu iddiayla milletin aklını çelerek başkanlığın bugünkü sistemden daha demokratik olduğunu, Cumhurbaşkanının yetkilerinin sınırlandırıldığını söylemeye çalışıyorlar.
 
İktidar yandaşlarının ve havuz medyasının sürekli tekrarladığı bu iddia tümüyle yalandır.
 
Birincisi mevcut anayasada Cumhurbaşkanı sorumsuz olduğu için yargılanamaz diye bir madde yok. Cumhurbaşkanın sorumsuzluğu yargılanmasıyla alakalı bir sorumsuzluk değildir.
 
Cumhurbaşkanının sorumsuzluğu tarafsız olduğu için yürütmenin yapacağı icraatlardan sorumsuzdur ve sadece vatana ihanet suçundan 413 vekilin oyuyla yargılanabilir.
 
Anlayacağınız bugünkü anayasaya göre de Cumhurbaşkanı vatana ihanet suçundan yargılanabilir. Yargılanamaz diye bir şey yok.
 
Peki yeni anayasaya göre icraatlarından sorumlu olacak olan Cumhurbaşkanı nasıl yargılanacak?
 
Başkanlık sistemi gelirse Cumhurbaşkanı 400 vekilin oyuyla yüce divanda yargılanacak.
 
Şimdi diyeceksiniz ki 413 vekilden 400 vekile düşürülmüş daha iyi değil mi? Hayır değil…
 
Görünürde yargılanması için şu anki duruma göre daha az vekilin oyu gerekiyor ama işin aslı bambaşka !..
 
Öyle bir madde hazırlamışlar ki Cumhurbaşkanının yargılanmasını geçtim yargılanmasını teklif etmek bile pratikte mümkün değil !.
 
Nasıl mı? Kısaca anlatayım.
 
Yeni sisteme göre Cumhurbaşkanının yargılanmasının mecliste görüşülmesi için öncelikle 301 vekilin imzası gerekiyor. Bugünkü sisteme göre 55 vekilin imzası Cumhurbaşkanının yargılanmasını teklif etmeye yeter. Yani başkanlık sistemi gelirse Cumhurbaşkanının yargılanmasını teklif etmek bile iktidar partisinin kontrolünde olacak.
 
Diyelim ki Cumhurbaşkanının seçtiği iktidar partisi vekilleri cesurca hareket etti ve 301 vekil imza toplayarak ”Bizim genel başkanımız olan Cumhurbaşkanının yargılanması mecliste görüşülsün” dedi.
 
Meclis 1 ay içinde Cumhurbaşkanının suçlu olup olmadığının araştırılması için soruşturma komisyonunun kurulup kurulmaması gerektiğine karar verecek. Soruşturma komisyonunun kurulması için de 360 vekilin oyu lazım.
 
Hadi diyelim ki iktidar partisinin vekilleri daha cesur bir davranış göstererek 360 vekilin oyuyla ”Genel başkanımız olan Cumhurbaşkanımız hakkında komisyon kurulsun suçlu mu değil mi araştırılsın bizim korkumuz yok” dedi
 
Soruşturma komisyonu kurulduktan sonra komisyon Cumhurbaşkanı hakkında varsa suç delillerini toplayacak ve bir rapor yazacak.
 
Komisyon raporunda ”Cumhurbaşkanının vatana ihanet ettiğiyle ilgili ciddi kanıtlar bulundu” yazdığını farz edelim. Bu rapor Cumhurbaşkanını yargılamaya yetiyor mu? HAYIR.
 
Komisyon Cumhurbaşkanı hakkında ne rapor yazarsa yazsın Cumhurbaşkanının yargılanması için rapor meclise gelecek ve 400 vekilin oyuyla yüce divana yollanacak.
 
Ne güzel sistem değil mi? Cumhurbaşkanının yargılanmasını teklif etmek bile 55 vekilden 301 vekile çıkarılarak yargı yolu en baştan iktidar partisinin kontrolüne bırakılıyor. Yani yeni sisteme göre Cumhurbaşkanının yargılanmasını teklif etmek bile pratikte mümkün değil.
 
Daha vahimi ise Cumhurbaşkanı hakkında soruşturma komisyonu kurulup vatana ihanet ettiği ispatlansa bile yüce divanda yargılanması için 400 vekilin oyuna gerek olmasıdır.
 
Bu meclisin kendi kurduğu komisyona güvenmemesidir. Neden 400 vekil?
 
Komisyon ciddi suç şüphesi var diyorsa rapor mecliste oylanmadan Cumhurbaşkanı yüce divanda yargılansın ama yok 400 vekilin oyuyla yargılanmasını iyice imkansız hale getireceksiniz.
 
İşte iktidar yandaşlarının ve havuz medyasının sürekli söylediği Cumhurbaşkanının yargılanması maddesi… Bu maddeye göre Cumhurbaşkanı yargılanabilir mi? Yargılanmasını geçtim meclise teklif bile edilebilir mi? Siz düşünün ve karar verin…
TIBBIYELİ HİKMET

Bir Cevap Yazın

Pin It on Pinterest