Siyaset

Bu OHAL O HAL Değil

BU YAZIYA PUAN VER

830x467x578f1c1e67b0a92b44b416ad_1.jpg.pagespeed.ic.MSBLCW0BWd
Tarihimize kara bir leke olarak geçen darbe girişiminden sonra OHAL ilan edildiğinden beri özellikle iktidara yakın çevreler Fransa’daki OHALİ öne sürerek bizdeki OHAL ile aynı olduğu algısını yaratmaya çalışıyor.
Avrupa’nın en laik ülkesinde bile OHAL varsa bizde neden olmasın algısı yaratılarak insanlar kasıtlı bir şekilde yanlış bilgilendiriliyor.
Evet… Fransa’da 8 aydır OHAL var. Peki, Fransa’da OHAL nasıl yönetiliyor? Bizdeki OHAL’e ne kadar benziyor?
En sonda söyleyeceğimi başta söylemek istiyorum. Fransa’da ilan edilen OHALin ne nedeninin ne de yönetilmesinin bizimle uzaktan yakından ilgisi yok…
Birincisi Fransa’da OHAL ilan edilmesinin nedeni IŞİD tehlikesidir. Yani bir dış tehdide karşı devletin güvenliğini korumak için OHAL ilan edildi. Ne hükümete karşı bir darbe girişimi oldu. Ne de Fransız milleti kendi ordusuyla karşı karşıya geldi.
İkincisi Fransa’da OHAL ilan edilmesindeki temel amaç, güvenlik tedbirlerinin hızlı şekilde alınmasıdır. Çünkü ortada ciddi bir terör tehlikesi olduğu için güvenlik önlemlerinin normal prosedüre göre alınması yeni terör eylemlerinin gerçekleşmesine neden olabilir.
Üçüncüsü Fransa’da OHAL, Fransız vatandaşlarını terör eylemlerine karşı korumak için ilan edildi. Hükümeti darbecilere karşı korumak için değil…
Dördüncüsü Fransa OHAL döneminde hiçbir sıradan Fransız vatandaşı hükümet aleyhinde yazı yazdığı ya da konuştuğu için tutuklanmadı. Bizde OHAL öncesi bile Cumhurbaşkanına hakaretten kaç kişinin tutuklandığı malum…
Fransa da ilan edilen OHAL in nedenlerinin bizdekinden farkı kısaca bu şekilde… Peki ya Fransa’da OHAL yasası nasıl? Devlet hangi yetkilere sahip?
Bizdeki OHAL den en temel fark, Fransa’da OHAL hükümetin kontrolündedir. OHAL’in uzatılıp uzatılmayacağı meclisin onayına bağlıdır. En önemlisi Hollande’nin bizdeki gibi meclis ve senatodan bağımsız kararname yetkisi yoktur.
Polis şüpheli gördüğü bir kişinin evini izin almadan arama yetkisine sahiptir. OHAL ilk ilan edildiğinde polisin bir ev araması için elinde kanıt olması gerekiyordu. Ancak terör tehdidi artınca polis makul şüpheli gördüğü her şüpheli kişinin evini arama yetkisine sahiptir. Gazetecilerin ve yargı mensuplarının ofisleri bu yetkinin dışındadır
Polis,  şüpheli kişilerin evlerinde yaptığı aramada o kişinin bilgisayarına ve kişisel bilgilerine el koyma yetkisine sahiptir.
Polis, sokakta istediği arabayı ya da kişinin üstünü arama yetkisine sahiptir. Aramaya karşı çıkanlar 3 ay hapis ya da 3750 Euro para cezasına çarptırılır.
Polis, tutuklanan zanlıların yattığı hücreleri 24 saat kayıt altına alma hakkına sahiptir
Hükümetin tüm gösteri ve yürüyüşleri yasaklama yetkisi yoktur. Ancak ‘’güvenliğin tam sağlanamayacağı’’ düşünülen gösteri ve yürüyüşler  ‘’terör tehdidine karşı’’ yasaklanabilir.
Hükümet panayır gibi toplanma alanlarını ya da alkollü içecek satan yerleri kapatma hakkına sahiptir
Hükümet, terör propagandası yaptığı tespit edilen sosyal medya hesaplarını ve internet sitelerini kapatma yetkisine sahiptir.
Hükümet medya kuruluşlarının terör haberlerini verirken kullandıkları materyalleri denetleme yetkisine sahiptir. Bu yetkiyi bizdeki sansür yetkisiyle karıştırmayın. Hükümetin yasakladığı görüntüler kesik insan başı, kesik kol gibi görüntülerdir.
En önemlisi ise Fransa’da OHAL döneminde görevini kötüye kullanan devlet yöneticilerini cezalandırmak için ‘’Hukuk koruyucusu’’  (Défenseur des droits) kurumu vardır. Bağımsız olan kurum, polis, yargı ve gizli servis elemanları hakkında ilgili bakanlıklardan soruşturma açma talebi hakkı vardır. Bugüne kadar 30 kişi hakkında hak ihlali yapıldığına karar verilmiştir.
Son olarak Fransa’daki OHAL de bugüne kadar kaç kişi tutuklandı? Kaç kişi sorgulandı? Kaç kişi hüküm giydi? Bu soruların cevabına bakalım. İşte rakamlarla Fransa’daki OHAL:
Ev hapsi verilen kişi sayısı: 554. Bunların 200 ü temyiz edildi.
Gözaltına alınan kişi sayısı: 3594
Sorgulanan kişi sayısı: 420
Mahkemeye çıkarılan kişi sayısı: 67
Hüküm giyen kişi sayısı: 56
Şimdi bu bilgiler ve rakamları göz önünde bulundurarak Fransa’daki OHAL ile bizdeki OHAL’i karşılaştırın. Sizce bu OHAL  O HAL Mİ?
TIBBIYELİ HİKMET

Bir Cevap Yazın

Pin It on Pinterest