Tarih

Türkeş’in Ayasofya’yı İbadete Açtığı İddiası ve Gerçekler

BU YAZIYA PUAN VER

Ayasofya’nın ibadete açılmasından sonra sosyal medyada MHP’nin kurucu Genel Başkanı Alpaslan Türkeş hakkında bir paylaşım dolaşıyor.

İddiaya göre Alpaslan Türkeş, Milliyetçi Cephe hükümeti zamanında Başbakan yardımcısıyken Ayasofya’nın Hünkâr Mahfili bölümünü ibadete açmış ama gösteriş yapmamış.

Ülkücü camiada böyle bir paylaşımın heyecan yaratmasını doğal karşılıyorum ama bu iddia doğru değil… Türkeş, Ayasofya’yı hiçbir zaman ibadete açmadı.  

Bir kere böyle bir şeyin olabilmesi için Alpaslan Türkeş’in Başbakan olması gerekir. Türkeş, hayatı boyunca hiç Başbakan olmadı ki Ayasofya’yı nasıl ibadete açsın?

Sadece bunu bile düşünmeniz söz konusu iddianın doğru olmadığını anlamaya yeter…

Ben yine de Ayasofya’nın nasıl ve kim tarafından ibadete açıldığını ayrıntılı açıklayacağım.

Ayasofya’nın ibadete açılması konusunda tartışmalar 1970’li yıllarda başlamıştır. İlk olarak İstanbul Vakıflar Başmüdürü Rıfat Tandoğan, 1976 yılında Ayasofya’nın müzeye çevrilmesindeki kararnamenin Atatürk’e ait olmadığı iddiasını ortaya atıp “Bu karar, 1934 yılındaki kanunlara göre de, bugüne göre de hükümsüzdür” demiştir.

Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan ise “Bu mesele dini değil siyasi bir meseledir” diyerek Ayasofya’nın siyasi mesele olmasına tepkisini koymuştur.

Aynı yıl MSP’nin kontrolü altında olan MTTB üyesi gençler, Ayasofya eylemlerine başladılar.  Ankara ve İstanbul’da Ayasofya mitingleri düzenlendi. Mehteran takımıyla siyasi şova dönüşen eylemlerde ‘Müslüman Türkiye’, ‘Kurtuluş İslam’da’ ve ‘Patrikhane Defol’ sloganları atıldı.

Eylemin baş isimlerinden biri olan MTTB Genel Sekreteri Kasım Yapıcı, yaptığı açıklamada “Biz şimdi Ayasofya’ya gireriz ama Müslüman polis kardeşlerimizle dövüşmek istemiyoruz” dedi.

MTTB’nin Ayasofya eylemine bir destek de Erbakan’dan geldi. 1969 yılından beri Ayasofya meselesini gündeme getiren MSP lideri Necmettin Erbakan, Ayasofya ile ilgili yaptığı açıklamada “10 gün önce 19 Mayıs kutlandı, şimdi Fetih Günü’nü kutluyoruz” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İlk Kadın İşçi Şairimiz: Yaşar Nezihe

Eylem sonucunda yasal olmamasına rağmen Ayasofya’da namaz kılan MTTB üyeleri oldu. MTTB üyelerinin bu eylemi 1967 yılında Ayasofya’da dua eden Papa VI. Paul’e bir tepkiydi.

1976 yılında İstanbul’un fethi yıl dönümünde gerçekleşen Ayasofya eyleminden 1 yıl sonra MSP’li Devlet Bakanı Hasan Aksay, Başbakan Demirel’e bir mektup yolladı.  Mektupta şu cümleler yazıyordu:

“Sayın Süleyman Demirel, Başbakan, Ankara.

Şehitlerin taleplerini dile getiriyorum.

İstanbul’umuzun fethinin sembolü olan Ayasofya’nın eskiden olduğu gibi ibadete açılmasını temin bakımından, ilgili Devlet Bakanı olarak yaptığım müracaatı daha fazla geciktirmeden kanunları uygulamanızı ve caminin ibadete açılmasına mâni olmamanızı son bir defa talep ediyorum. Gereğine tevessül edeceğinizi umarım.

Saygılarımla.”

Bu mektuptan 3 yıl sonra Ayasofya’da Hünkâr Kasrı bölümü 8 Ağustos 1980 tarihinde kısmen ibadete açıldı.

İbadete açan kişi Alpaslan Türkeş değil AP Hükümeti’nin Başbakanı Süleyman Demirel’dir.  O tarihte Alpaslan Türkeş, hükümette bile değildir.

9 Ağustos 1980 tarihli Yeni Asya Gazetesinin haberi

Ayasofya’nın ilk ibadete açılışı çok kısa sürdü. 12 Eylül 1980 darbesinden 2 gün sonra 14 Ağustos 1980 tarihinde Ayasofya, restorasyon gerekçesiyle tekrar ibadete kapatıldı.

1989 yılında Ayasofya’nın açılması tekrar gündeme geldi.  Ayasofya Cami olsun diye bir imza kampanyası başlatıldı. 1 milyondan fazla imza toplandı ve Ayasofya’nın ibadete açılması talebi 3 Ocak 1990 günü TBMM Dilekçe Komisyonu’na verildi.

Sonuçta 10 Şubat 1991 tarihinde Ayasofya’nın Hünkâr mahfili bölümü 2. Kez ibadete açıldı. Kısacası Ayasofya, son ibadete açılışından önce 2 kez ibadete açılmıştır. İkisinde de Başbakan Süleyman Demirel’dir

Son olarak bu fotoğraf hakkında gerçekleri yazmak istiyorum. Son günlerde bu fotoğrafın “Türkeş Ayasofya’da Kur’an okuturken” diye paylaşıldığını çok gördüm.

Bu iddia doğru değildir.  Fotoğraf, Ayasofya’da değil 13 Temmuz 1980 tarihinde Topkapı sarayındaki kutsal emanetler bölümünde yer alan Hırka-i Saadette çekilmiştir. Hırka-i Saadette 24 saat Kur’an okutulmasının törenidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kazım Karabekir’in Anılarındaki Tutarsızlıklar - 2

Kur’an okuyan kişi o dönemin Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç’tır.

Türkeş’in yanındaki kişi de Atsız değil Milli Eğitim Bakanı Orhan Cemal Fersoy’dur. Onun yanındaki de İstanbul valisi Nevzat Ayaz’dır.

Bir kişiyi severken lütfen gerçeklere sadık kalmayı unutmayalım… Türkeş’in yapmadığı bir icraatı, yapmış gibi anlatmak Türkeş’i yüceltmez. Tam tersine hatırasına saygısızlıktır

TIBBIYELİ HİKMET

Bir Cevap Yazın

Pin It on Pinterest