Tarih

”Tarihle Yüzleşme” Masalı ve Gerçekler…

BU YAZIYA PUAN VER

10341483_646056535473538_8431587102367555574_n
Emperyalizmin siyasetçisi, yazarı, gazetecisi, programcısı, tarihçisi, akil adamı… Hepsinin son 60 yıldır tek hedefi Kemalizmi yıkmak, Atatürk’ü miletin hafızasından silmek, onun devrimlerini unutturup Cumhuriyetin tüm kazanımlarını yok saymak… Bu amaca ulaşmak için yıllardır büyük çaba harcıyorlar. Ellerinden gelen her şeyi yapmaktan geri durmuyorlar ve bundan sonra da durmaycaklar. Onların vazifesi bu… Emperyalizmin amaçlarına hizmet etmek. Kendilerine verilen görevi de bugüne kadar yerine getirdiler. Ortada oynanan bir oyun var peki biz bu oyunun ne kadar farkındayız ? Düşmanla mücadele etmenin ilk şartı onu tanımaktır. Karşınızda sizinle savaşan düşmanın taktiklerini bilmeden başarıya ulaşmanız mümkün değildir. Önce içimizdeki düşmanları biraz tanıyalım.
Cumhuriyet ve Atatürk düşmanları temelde iki sınıfa ayrılırlar.
1) Osmanlı hayalleriyle yanıp tutuşan, şeriat rüyaları gören, laikliğe karşı dinci yobazlar
2) Kürdistan hayalleri kuran, feodalizmin savunucusu ayrılıkçı Kürtler
Bu iki kesimin Cumhuriyetle kavgalı olmasının nedeni Atatürk’ün Cumhuriyeti kurarken bu iki güç odağıyla mücadele etmesidir. Bir yandan halkın dini duygularını sömüren din bezirganlarının, hocaların, şeyhlerin elindeki gücü olan şeriatı kaldırarak insanların inanç dünyalarını yobazın esaretinden kurtarmak istemiş diğer yandan halkın parasını, emeğini sömüren feodal Kürt ağalarıyla  mücadele ederek yüzyıllar yerleşmiş feodal düzeni yok ederek insanların maddi özgürlüklerini kazanmasını hedeflemiştir. Kısaca anlatmak gerekirse Atatürk fikri hür vicdanı hür,inancı hür, kazancı hür, emeği hür, bir millet yaratmak istemiş ve bu doğrultuda karşısına çıkan tüm engellerle savaşmıştır.
Cumhuriyetin kurulduğu günden günümüze kadar Atatürk düşmanlığı yapan kesime baktığımızda bu iki gerici unsuru karşımızda görürüz. Biraz hafızamızı tazeleyelim.
Şeyh said’in isyanının neydi? Din kisvesi altında Kürt devleti kurmak. Sloganı neydi? CUMHURİYET ŞERİATI KALDIRDI BİZİ DİNSİZLEŞTİRDİ
Ağrı isyanlarının  amacı neydi?  Kürt devleti kurmak. Sloganı neydi? CUMHURİYET KÜRTLERİ YOK SAYDI
Menemen isyanında Derviş Mehmet’in amacı neydi? Şeriatı geri getirmek. Sloganı neydi? CUMHURİYET ŞERİATI KALDIRDI BİZİ DİNSİZLEŞTİRDİ
Dersim isyanının ve Seyit Rıza’nın amacı neydi? Kürt devleti kurmak Sloganı neydi? CUMHURİYET KÜRTLERİ YOK SAYDI
Hangi isyana bakarsak bakalım bu iki neden ve sloganla karşılaşırız. O gün de amaçları aynıydı bugün de aynı. O gün de sloganları aynıydı bugün de aynı. Değişen sadece aktörler… Oyun aynı oyun senaryo aynı senaryo… 90 yıldır emperyalizm bu topraklarda aynı oyunu oynuyorŞeyh Said ne demişse bugün de onun torunları aynı şeyi söylüyor. Seyit Rıza ne demişse bugün de onun torunları aynı şeyi söylüyor.  Cumhuriyet bizi dinsizleştirdi Kürtleri yok saydı başka mesele yok papağan gibi aynı şeyleri tekrarlayıp duruyorlar.
Bugün bu oyun tarihle yüzleşme maskesi altında oynanıyor. Yıllardır söylenen yalanlar, iftiralar ”tarihle yüzleşme” ile paketleniyor allanıyor pullanıyor milletin önüne konuluyor. Söylenen sözlere bakın değişik hiç bir şey göremezsiniz. Ya Cumhuriyet bizi dinsizleştirdi diyorlar ya da Cumhuriyet Kürtleri yok saydı.. Biraz da içine duygu sömürüsü katınca Şalcı bacıyı, İskilipli Atıfı falan araya sıkıştırınca tadından yenmez bir şey ortaya çıkıyor. Alın size dört dörtlük bir tarihle yüzleşme… İçinde yalan, iftira, göz yaşı, acındırma, arabesk ne ararsanız var. Ne kadar güzel değil mi? Tarihle cici cici yüzleşiyoruz.
Son yıllarda bu slogan sıkça dile getiriliyor. Konuşanların tipine,üslubuna, konuşurken oturuşuna, el kol hareketlerine, mimiklerine baksanız on numara aydın dersiniz. Küçük dağları ben yarattım havasında oturan üç beş zevat bir araya gelmiş ”tarihimizle yüzleşiyoruz, kendimizi eleştiriyoruz” diyorlar. Tipik çakma Türk aydını diyeceğim ama o sıfata bile layık olmayacak  cahil sürüsü… Ne söylediği belli ne fikri belli… Bu insanları ne zaman dinlesem ”şimdi bu ne demeye çalıştı” diyorum. Çünkü çok konuşuyormuş gibi gözükseler de hiç bir şey söylemiyorlar. Dam üstünde saksağan vur beline kazmayı..  Peki bu insanların gerçek amaçları nedir? Ne yapmaya çalışıyorlar?
Aslında kendileri de cahil olduklarını biliyorlar ama üslupla, oturuşla, vücut diliyle cahilliklerini kapatmaya çalışıyorlar.  Ne söyledikleri de pek umurlarında değil önlerine ne konulmuşsa, ne ezberletilmişse, emperyalizm ne emretmişse onu konuşuyorlar. Kendi düşünceleri yok daha doğrusu düşünebilecekleri bir beyinleri yok. Bu insanların amacı toplumun zihnini bulandırmaktır. Tarih bilgisi açısından ezelden beri cahil olan milletin kafasını bu saçmalıklarla iyice karıştırmak istiyorlar. Hiç bir şey bilmeseler de milletin cehaletini, hassas noktalarını, nasıl yaklaşacaklarını çok iyi biliyorlar. Ne söyledikleri değil nasıl bir algı yarattıkları umurlarında..
Bir toplumu dönüştürmenin en etkili iki yolu dil ve tarihtir. Bir milletin dilini yok ederseniz kimliğini, tarihini yok ederseniz hafızasını yok edersiniz. Hafızasını ve kimliğini kaybetmiş bir millet, millet olmaktan çıkmıştır o artık bir davar sürüsüdür ve çobanı nereye çekerse oraya gider.  Bugün tarihle yüzleşme iki yüzlülüğünün altında yatan gerçek amaç budur. Atatürk iyiydi hoştu ama diktatördü Kürtleri yok saydı  ya da Atatürk kurtuluş savaşında büyük bir komutandı ama keşke Cumhuriyeti ilan etmeseydi iyi bir devlet adamı değildi gibi her açıdan iki yüzlülük kokan cümleleri sıralayıp duruyorlar. Taktik hep aynı. Cümleye Atatürk iyiydi ama… diye başlayıp hoş bir tablo çizerek ardından 90 yıldır söylenen palavraları sıralamak.  Karşı çıkarsanız cevapları da hazır Atatürk’te insan değil mi? Onun da hataları yok mu? Atatürk eleştirilemez mi? ya da Cumhuriyet kurulurken her şey güllük gülistanlık mıydı hiç hatalar yok muydu? Bunları konuşmayalım mı ? derler. Bir de karşı çıktığınız için sizi statükocu, geri kafalı Atatürk’ü putlaştıran cahil ilan ederler.
Elbette Atatürk’ün de hataları vardır o da bir insandı elbette Cumhuriyetin de hataları olmuştur ama bu insanların amacı gerçeğin peşine düşmek değil mantıklı olsun olmasın karalamak için ağzına ne gelirse söyleyip  farklı bir algı yaratmak, milleti Atatürk’ten soğutmak. Emperyalizmin ve batının da amacı bu değil mi? AB ye girmek istiyorsanız Atatürkten ve ilkelerinden vazgeçmeniz lazım demediler mi? Onlar da bunu yapıyorlar. Kemalizmin miadı doldu, O zaman öyle olması gerekiyordu artık bunlara takılmayalım, Atatürk iyiydi ama diktatördü  Kürtleri yok saydı dindarlara zulmetti gibi laflarla milleti Atatürk’ten soğutmaya, tarihin tozlu sayfalarında unutturmaya çalışıyorlar. Dün bunu açık açık ağızlarından salyalar akıtarak cübbeleriyle sarıklı sakallı halleriyle küfrederek yapıyorlardı bugün ise takım elbiseli, sinek kaydı traşlı, modern görünümleriyle havalı üsluplarıyla kibar sözlerle yapıyorlar. Değişen sadece görüntü. Ne kadar görüntülerini değiştirseler de içlerindeki yobazlık, Atatürk’e ve Cuımhuriyet’e karşı duydukları kin ve öfke aynı.
Bu alçakça oyuna düşmemeliyiz. Atatürk’te eleştirilir Cumhuriyette eleştirilir ama bunun yolu böyle olmaz. Tarihle böyle yüzleşilmez. Bir insan cinayet işlemediği halde bana göre sen katilsin diyemezsiniz. Bu eleştiri değil iftiradır. Tarihle yüzleşmenin bir yolu yöntemi vardır. Önce objektif bir bakış açısı ve bilimsel bir üslup gerektirir. O dönemin siyasi ve sosyolojik şartlarını bilmek gerekir. Dünyada o dönemde ki havayı bilmek gerekir. Tarih geçmişin hikayesi değil geçmişin laboratuvarıdır. Tarih geçmişin hatalarından ders çıkarıp geleceği bu hataları yapmadan inşa etmek için vardır. Tarihe yaklaşımınız samimiyse doğru bir sonuca varırsınız ama amacınız üzüm yemek değil de bağcıyı dövmekse hem kendinizi hem de milleti kandırırsınız.  Ne yaparsanız yapın hangi şekle girerseniz girin içinizdeki o nefret ve cehalet olduğu sürece başarıya ulaşmanız mümkün değil. Ne bugün ne de yarın…
 
TIBBIYELİ HİKMET

Bir Cevap Yazın

Pin It on Pinterest